Nu! Och sen?

Scenario 1 – Expertis

Posted in Scenarier by hdsds on 2009-05-28

expertis

Intervju med Anna Serner, vd Medieutgivarna, som läggs ner vid årsskiftet 2020/2021.

Varför lägger ni ner organisationen Medieutgivarna?
– När jag började hette vi Tidningsutgivarna, TU, och bestod av 270 medlemsföretag. När årsmötet tog beslutet att lägga ner hade vi 2 470 företag i organisationen. Skälet är helt enkelt att företagen konkurrerar för mycket med varandra och har för olika syn på verksamheten.

Kommer organisationen att återuppstå i någon form?
– Ja, de elva dagstidningar som fortfarande ger ut pappersupplagor kommer att återuppstå under det gamla namnet TU. De kommer att fortsätta att ge ut mycket nischade produkter, främst riktade till högutbildade i åldersgruppen 55+. Men egentligen är det fel att kalla dem för dagstidningar. Det är bara DN och Svenskan som kommer ut varje dag, de andra är ju två- eller tredagarstidningar.

Vad är det viktigaste som hänt i branschen under din tid som vd?
– Främst att det idag finns så otroligt många aktörer. Och att konkurrensen är så stenhård. Men trots detta är lönsamheten mycket god i branschen.

Hur kan lönsamheten vara så god när konkurrensen är så hård?
– En viktigt skäl till detta är betaltrenden. För tio år sedan var alla helt övertygade om att allt skulle vara gratis. Så blev det inte. I dag får du betala för allt som inte är allmängods. Sista gratistidningen lades ner 2014. Gratis innehåll på nätet finns förstås fortfarande, men den betalningsvilja som redan i början av 2000-talet fanns i mobilen dröjer sig kvar än idag, när webben till största delen är just mobil.

– Ett annat skäl är att stora koncerner som Bonniers, Schibsted och Stampen styckats upp i ett antal mindre företag. Snabb rörlighet ger helt enkelt bättre resultat än stordrift.

Har konsumenternas beteende ändrats mycket?
– Definitivt. Personalisering är vad som gäller nu. Det är nästan konstigt att tänka sig att det fanns TV-tablåer fram till för bara några år sedan. I dag är det bara direktsända evenemang i en tablå. Resten plockar konsumenten ihop själv, eller väljer skräddarsydda paket utifrån intresse. Konsumentvaruföretagen har ju också anpassat sig och talar nu för tiden ofta direkt med konsumenten, utan att ta omvägen över annonser i ”medier”.

– En annan stor förändring är ju att mobilen har blivit den främsta bäraren av Internet. På ett sätt är utvecklingen där att jämföra med den för TV – 80 procent av användarna har helt personaliserat vad man vill ha i mobilen när det gäller såväl information som reklam.

För tio år sedan såg du och många andra Google som det stora hotet. Nu blev det inte så. Vad hände egentligen?
– Ett av Googles mål var att ta den lokala sökordsmarknaden, främst i mobilen. Ett antal medieföretag insåg detta och gjorde stora satsningar på bland annat positionsbaserade tjänster i mobilen på sina lokala marknader. Men Google är fortfarande starkt, framför allt i Stockholmsområdet.

– Just satsningar på teknikutveckling blev avgörande. Traditionella medieföretag som hade muskler kvar efter den stora krisen 2008-2012, telekombolag och internetleverantörer byggde alla i mitten på 10-talet samman en infrastruktur som gjorde det möjligt med personaliserad annonsering och satte ett starkt fokus på mobilitet. De nya möjligheterna gjorde det sedan möjligt för fler publicister att nå många människor och samtidigt få betalt för sitt jobb, både från de utvecklade lokala annonsplattformarna och direkt från läsaren eller användaren.

Du har också jobbat mycket med reklam och marknadsföring. Hur ser du på utvecklingen där?
– Det finns en utbredd reklamtrötthet bland konsumenterna. Man vill bara ha det som känns relevant. De som lyckats, t ex ICA, jobbar mycket med personaliserade erbjudanden, på kundens villkor. Det görs oerhört mycket mer jobb nu för att vaska fram rätt mottagare till en annonsörs budskap. De byråer som specialiserat sig på att mecka fram precis rätt målgrupp åt annonsörerna har mycket att göra.

Vad skall du göra efter tiden på Medieutgivarna?
– Jag flyttar från Sverige nu, till ett nytt jobb i Kairo, informationschef på Läkare utan gränser. Är ärligt talat lite trött på samhällsutvecklingen här. Alla tänker bara på sig själva, framför allt de som är födda på 70- och 80-talet.

– Jag kommer också att ägna mig åt min främsta hobby – segling. Jag och maken har planerat en långsegling till Mexiko tillsammans med bekanta i Frankrike från vårt seglingscommunity. Du kan gärna följa vår resa på virtuallife.se/annaserner – där vi direktsänder från vår resa.

Så här ser världen ut:

 • Konsumenten skräddarsyr, men väljer bland färdig-paketerade innehåll.
 • Fragmenterad / individuell kommunikation
 • Nischmedia, Skräddarsydda tjänster
 • Superlokal info / här och nu
 • On-demand.
 • Många små specialister/experter fungerar som innehållsproducenter
 • Många paketerare och aggregatörer.
 • Oöverskådlig mediemarknad med många aktörer
 • Kompetens:Specialister, egenföretagare/publisher
 • Journalistik: Professionalisering, fördjupning
 • Möjlighet till målgruppsselektering- Kräver stor kunskap om individer, intressen och beteenden. Kuanddatabaser.
 • Medieinvesteringar – delas mellan många nischmedier
 • Konsumenterna betalar för innehåll som är relevant och värdefulltMan förkovrar sig inom intresseområden. Vill framstå som unika och individuella, men inom ramen för det accepterade och konventionella. Resulterar i sämre allmänbildning.
 • Egoism – vill ej delta/dela med sig (ej transparent).
 • Tidspressad/vill spara tid.
 • Familjen viktig – cocooning.
 • Krav från konsumenter: Fakta. Tester. Individanpassat.
 • Nej tack reklam, men kan acceptera mkt reklam om relevant.
 • Jag får min info i rätt tid och på rätt plats och i vald device. On demand.
 • Mobilen:Tar emot och hämtar skräddarsydd info (inkl. reklam) i rätt tid, på rätt plats
 • Hur ser dessa unga vuxna på världen, vilka förväntningar har de? De är bekväma, vana att få som de vill, ställer krav, drag av egoism etc
 • Dagstidningen i dagens form (fast mer slimmad och kanske inte 7-dgrs) har en trogen målgrupp 50+ utan direkt nytillskott.
 • Egoism, avsaknad av gemensamt samtal, fragmentiserad/individuell kommunikation i stället för masskommunikation.
 • Gratis är inte det som gäller utan snarare fokus på pengar och intäkter.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: